Adviesgesprek aanvragen? 0416 - 344 944
Kunnen wij je helpen?
Wonen

Alles wat je moet weten over de WOZ-waarde

Alles wat je moet weten over de WOZ-waarde
Gepubliceerd op 24 februari 2025

De start van een nieuw jaar betekent dat de WOZ-waarde van jouw huis opnieuw wordt bepaald. Daarvan ontvang je van je gemeente een ‘aanslagbiljet’ met daarop de vastgestelde WOZ-waarde. In 2025 is de WOZ-waarde gestegen met 5,4%.  In deze blog vertellen we je alle belangrijke zaken die je moet weten over de WOZ-waarde!

Let op: De WOZ-waarde heeft als peildatum 1 januari van het voorgaande jaar en loopt dus achter op de actuele waarde van je huis.

Wat is de WOZ-waarde en wat betekent het?

WOZ-waarde is een afkorting van Wet Waarde Onroerende Zaken. Het is de bepaling van de marktwaarde van een woning. Deze WOZ-waarde bepaalt de hoogte van de belastingen en heffingen die je betaalt, zoals de onroerende zaken belasting (OZB) en gemeentelijke heffingen. Daarnaast heeft de WOZ-waarde invloed op je inkomstenbelasting.

Bekijk hier de WOZ-waarde van jouw woning

Wie bepaalt de WOZ-waarde?

De gemeente waarin je woont bepaalt de WOZ-waarde. Dit wordt gedaan door een WOZ-taxateur, die een globale inschatting maakt op basis van beschikbare data. Deze taxateur komt dus niet langs en de WOZ-waarde wordt vastgesteld op basis van de ligging, woonoppervlakte, verkoopprijzen in de buurt, bouwjaar en type woning. De binnenzijde wordt buiten beschouwing gelaten. 

Wat zijn de voor- en nadelen van een WOZ-waardestijging?

Als de WOZ-waarde stijgt, kan het zijn dat je belastingen en heffingen hoger uitvallen. Toch is een lagere WOZ-waarde niet per definitie beter. Een hoge WOZ-waarde brengt ook voordelen met zich mee.

Lees hier meer over een hoge WOZ-waarde

1. Belastingen

De WOZ-waarde wordt gebruikt als grondslag voor de onroerendzaakbelasting (OZB) en soms ook voor bijvoorbeeld riool-/afvalstoffenheffing. Het tarief hiervoor wordt jaarlijks vastgesteld door de gemeenteraad en wisselt dus ook per gemeente. Een hogere WOZ-waarde betekent in veel gevallen dat de te betalen OZB ook stijgt.

Belangrijk om te weten is dat de WOZ-waarde ook een rol kan spelen in de inkomstenbelasting. Bij een koopwoning die je zelf bewoont reken je in je inkomstenbelasting met het eigenwoninforfait, dit is een percentage van de WOZ-waarde. Ook speelt de WOZ-waarde een rol in de erf-/schenkbelasting, hoe hoger de WOZ-waarde hoe hoger de grondslag waarover de erf-/schenkbelasting wordt berekend.

Plan een kosteloos verhuisadviesgesprek en ontdek de actuele waarde van jouw huis!

2. Lagere hypotheekrente

Heb je een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan komt er een risico-opslag bovenop de rente. Deze risico-opslag wordt bepaald door de verhouding tussen de marktwaarde van je huis en de hoogte van de hypotheek. Wanneer de WOZ-waarde van je woning stijgt kun je in een lagere risicoklasse terechtkomen. Omdat je woning dus meer waard wordt, word jij een minder groot risico voor de geldverstrekker. Dit kan je veel geld schelen.

Val je net niet in een ander risicoprofiel? Omdat de WOZ-waarde achterloopt op de actuele waarde kan het zinvol zijn een taxatie met actuele peildatum uit te laten voeren. 

Snelle en deskundige taxatie door Staete

Hoe kan ik controleren of de WOZ-waarde van mijn woning klopt?

Via het WOZ-waardeloket kun je gratis de WOZ-waarde van je woning opvragen. Ook kun je bij jouw gemeente een taxatieverslag opvragen. Met de koopsominformatie in het Kadaster weet je of de WOZ-waarde (ongeveer) klopt.

Bezwaar maken tegen WOZ-waarde van mijn woning

Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde is mogelijk. Voordat je bezwaar maakt, kun je het best navragen bij de geemente of je beschikking kan worden aangepast. Dit is het informeel bezwaar en hier zijn geen kosten aan verbonden.

Lees hier meer over bezwaar maken tegen de WOZ-waarde.

Vrijblijvend en kosteloos advies

Wil je weten wat je huis op dit moment waard is? Of ben je benieuwd of de WOZ-waardeontwikkeling realistisch is? De woonspecialisten van Staete staan voor je klaar om je hierbij te adviseren.

Plan een kosteloos verhuisadviesgesprek of een afspraak met de financieel adviseurs van Staete Hypotheken

Stel je woonvraag via WhatsApp

Tags
  • WOZ-waarde

Meer weten?

Roel van Delft

Roel van Delft - Geboren en getogen in Drunen. Met zijn jarenlange ervaring als makelaar in de regio kent hij de weg ook buiten gemeente Heusden als geen ander. Van Waalwijk tot en met Boxtel, Roel heeft overal zijn sporen verdiend.

Mail mij