Bouwkavel kopen
Waar moet je rekening mee houden bij het kopen van een bouwkavel?
Bij het kopen van een bouwkavel komen er andere zaken kijken dan wanneer je een bestaand huis koopt. Wat mag er op gebouwd worden? Wat staat er in het bestemmingsplan? Is de bodem verontreinigd en kun je bij het kopen van een bouwkavel hulp inschakelen? We leggen het in 7 stappen aan je uit!
1. Het vinden van een geschikte bouwkavel
Als je gaat zoeken naar een bouwkavel denk je waarschijnlijk als eerst aan funda. Vaak worden bouwkavels aangeboden door een projectontwikkelaar, gemeente of provincie. Of particulieren die een deel van hun perceel gesplitst hebben, kunnen een bouwkavel verkopen. Vaak is een makelaar de tussenpersoon en zal namens de verkoper(s) de kavel met bijbehorende informatie aanbieden.
Wil je in een vroeg stadium weten waar er de komende jaren gebouwd gaat worden? Raadpleeg dan de gemeente voor potentiële bouwlocaties.
2. Het bestemmingsplan
Eén van de belangrijkste zaken bij het kopen van een bouwkavel is het checken van het bestemmingsplan. Zo weet je wat de bestemming van de grond is. Dat wil zeggen dat je weet of en hoe er gebouwd mag worden. Loopt de verkoop via een makelaar, dan is dit vaak al uitgezocht en bekend. Deze informatie is dus al beschikbaar. Controleer altijd ook zelf op ruimtelijkeplannen.nl of bij de betreffende gemeente waar de bouwkavel ligt. Wil je een woonhuis gaan bouwen, dan dient in het bestemmingsplan de bestemming ‘Wonen’ aangegeven te zijn. Is de bestemming nog ‘agrarisch’? Ga er dan niet zomaar vanuit dat dit gewijzigd kan worden. Mocht de gemeente mee willen werken aan een bestemmingswijziging zijn dit vaak lange, intensieve trajecten en neemt dit veel tijd in beslag. Zorg dat je daar op voorbereid bent.
3. Weet wat je mag bouwen
Naast de bestemming, zoals ‘wonen’, bevat het bestemmingsplan ook bouwregels. Hierin staat precies beschreven wat voor type huis je mag bouwen en hoe groot deze mag zijn. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een vrijstaand of aaneengeschakeld huis. Het aantal eenheden staat ook per kavel benoemd. Dit bestemmingsplan is niet eenvoudig te doorgronden. Heb je hier geen ervaring mee? Schakel dan een aankoopmakelaar of architect in. Zij kunnen je meer vertellen over de bouwplannen in de omgeving, zodat je niet verrast wordt als het mooie uitzicht ineens volgebouwd wordt.
4. Onderzoek bodemverontreiniging
Bij het bouwen van een nieuw huis vraagt de gemeente om een omgevingsvergunning. Onderdeel van deze vergunningsaanvraag is een (historisch)bodemonderzoek. Om niet voor verrassingen komen te staan wil je voor aankoop van een kavel weten of de bodem vervuild is of niet, en geschikt om op te bouwen. Vaak wordt er bij de verkoop al een verkennend bodemonderzoek aangeleverd. Heeft de verkoper dit onderzoek nog niet laten uitvoeren? Laat dan in het koopcontract een ontbindende voorwaarde opnemen, zodat je als koper de tijd hebt om zelf dit bodemonderzoek uit te laten voeren.
5. Wat kost een bouwkavel?
De kosten van bijvoorbeeld een nieuwbouwhuis zijn de afgelopen jaren gestegen. De grootste veroorzaker hiervan waren de bouwkosten en specifieker de materiaalprijzen. Daarnaast zijn ook de prijzen van de bouwgrond gestegen. Deze bouwgrondkosten zijn, net als de huizenprijzen, deels afhankelijk van de locatie. Zo is de randstad vaak duurder per m² dan elders in het land. Deze prijzen zijn goed in te schatten door de vraagprijs die je online vindt en de transactieprijzen van andere verkochte bouwkavels. De werkelijke kosten voor de bouw van een huis op een kavel kunnen nogal eens voor een verrassing zorgen. Er zijn kerngetallen te vinden op internet waarmee je een grove inschatting kunt maken van bouwkosten en er zijn ook zogenaamde ‘cataloguswoningen’ met een redelijk vaste prijs. Ons advies; een architect kan al in een vroeg stadium een goede inschatting geven van de totale stichtingskosten en zorgt er daarmee voor dat je niet voor verrassingen komt te staan.
Ben je benieuwd wat je financiële mogelijkheden zijn? Laat je adviseren door een financieel adviseur.
6. De kosten koper (k.k.) bij een bouwkavel
Binnen de kosten koper van een bouwkavel vallen vrijwel dezelfde zaken als bij een woonhuis. Namelijk de notariskosten, kosten van een aankoopmakelaar, financieringskosten en de BTW of overdrachtsbelasting. Ook kun je nog aanvullend te maken krijgen met de kosten voor een bodemonderzoek.
Bij het kopen van een bouwkavel betaal je in de meeste gevallen BTW (21%) over de aankoopsom. In enkele uitzonderingen is er in plaats van 21% sprake van 8% overdrachtsbelasting. Is er nog een opstal op het perceel aanwezig met de bestemming wonen? Dan kan het zijn dat er slechts 2% overdrachtsbelasting verschuldigd is.
De regels zijn behoorlijk complex. Op de website van de belastingdienst staat dit uitgebreider beschreven. Het is belangrijk om goed te informeren bij een verkoopmakelaar of er met BTW of overdrachtsbelasting geleverd gaat worden. Laat dit ook formeel bevestigen. Twijfel je nog steeds? Raadpleeg dan een notaris om uitsluitsel te geven.
7. Bouwgrond vs. Bouwrijpe grond
Een bouwkavel of bouwgrond is een stuk grond waarop een woning gebouwd mag worden. Het hoeft niet formeel zo te zijn dat er een bodemonderzoek is uitgevoerd en de grond schoon is.
Het belangrijke verschil tussen bouwgrond en bouwrijpe grond is dat de grond wel of niet klaar is om op te bouwen. In het geval van bouwrijpe grond is de grond schoon en klaar om op te bouwen.
Dit is een belangrijk verschil omdat de verkoper bij bouwrijpe grond als het ware verklaart dat de grond beschikt is om te bebouwen en het risico voor eventuele bodemvervuiling bij hem ligt.
Wat je woonvraag ook is; Staete helpt je verder!
Een bouwkavel kopen doe je niet iedere dag en er komt nogal wat bij kijken. Hulp van een ervaren specialist is dan welkom. Met een aankoopmakelaar van Staete weet je zeker dat je van A tot Z goed geadviseerd wordt.
Heb je een andere woonvraag? Stel deze eenvoudig via WhatsApp.
Meer weten?
Roel van Delft - Geboren en getogen in Drunen. Met zijn jarenlange ervaring als makelaar in de regio kent hij de weg ook buiten gemeente Heusden als geen ander. Van Waalwijk tot en met Boxtel, Roel heeft overal zijn sporen verdiend.
Samen maken we jouw droomwensen werkelijkheid en gaan we je doelen realiseren. Bij Staete hebben we alle disciplines onder één dak dus ik kan je helpen bij:
- De verkoop van een woning
- Financiering van je huis
- Zoektocht naar een nieuw huis
Wat je woonvraag ook is, ik help je graag verder. Bel of mail mij gerust, natuurlijk ook voor het plannen van een waardebepaling of taxatie van je huidige woning.