Checklist: zijn jouw huis en tuin klaar voor de winter?
De wintermaanden zijn aangebroken en dat betekent dat het tijd is om je huis en tuin winterklaar te maken. Daarmee voorkom je problemen door de kou en vocht, zodat je onbezorgd van de donkere dagen kunt genieten. Een goed onderhouden huis en tuin vergroten niet alleen jouw woonplezier, het draagt ook bij aan het (behoud) van je woningwaarde. Veel actieve huizenzoekers vinden het belangrijk dat een tuin goed onderhouden is. Zorg daarom niet alleen voor je huis, maar ook zeker voor je tuin. Met deze checklist komt dat helemaal goed!
1. Test je rookmelders
Misschien ken je dit wel: in de donkere dagen wil je wat extra sfeer, licht en warmte toevoegen aan je huis. Dit doe je door wat kaarsjes aan te steken. Gezellig! Maar daarmee is er ook een (klein) risico op een brandje. Zorg daarom dat je jouw rookmelders test of ze nog goed werken. Je hoopt natuurlijk dat je deze niet nodig hebt, maar voor het geval dat kan het zeker geen kwaad!
Je drukt simpelweg even op de testknop van je rookmelder. Hoor je niet of nauwelijks geluid? Dan moet je de batterijen even vervangen.
2. Controleer de buitenkranen
Heb je een buitenkraan? Zorg er dan voor dat je het achtergebleven water uit de leidingen even aftapt. Water wat nog in de leidingen zit kan gaan bevriezen en daarmee schade veroorzaken.
3. De kozijnen en buitenschilderwerk
Gedurende het jaar krijgen houten kozijnen heel wat te verduren. Zon, wind, regen, hagel en zelfs sneeuw. Zorg er daarom voor dat je eens in de vijf tot tien jaar de kozijnen van een schilderbeurt voorziet. Verder is het belangrijk om ze goed schoon te houden. Zo kan het vuil en vocht zich niet ophopen in een opening. Daarmee voorkom je houtrot en lekkages. Ook bij aluminium en kunststof kozijnen is dit aan te raden!
4. Maak ventilatieroosters en -systemen schoon
In de winter zet je waarschijnlijk de ramen wat minder vaak open. Hierdoor is het risico op vochtproblemen en schimmelvorming groter. Zorg er daarom voor dat je de ventilatieroosters goed schoon maakt. Zo blijft de luchtcirculatie in huis op een goed niveau en wordt het risico op problemen kleiner.
Bij een mechanische ventilatie kun je de ventielen en roosters schoonmaken. Let op: voordat je de ventilatie box schoonmaakt moet je er wel even de stekker uithalen.
5. Maak de dakgoten schoon
Bladeren en ander vuil stapelt zich snel op in je dakgoot en deze raakt daarmee verstopt. Dit kan leiden tot wateroverlast en zelfs lekkages. Maak daarom de goten leeg en schoon, zodat het water goed weg kan lopen.
6. Bespaar op je energiekosten
In deze donkere dagen zet je wat vaker en sneller het licht aan. Vervang oude lampen met nieuwe en energiezuinige verlichting. Dit is een simpele manier om te besparen op je energiekosten en je huis te verduurzamen.
7. Maak je huis inbraakproof
De meeste inbraken vinden plaats in de wintermaanden. Zorg er daarom voor dat je huis zichtbaar beveiligd is met veiligheidssloten en bijvoorbeeld een slimme videodeurbel, alarmsysteem of een (extra) buitenlamp.
8. Reinig de schoorsteen
Heb je een houtgestookte haard? Controleer dan eerst wanneer je deze voor het laatst hebt laten reinigen. Een jaarlijkse schoonmaakbeurt is belangrijk om een schoorsteenbrand te voorkomen. Ook zorg je er daarmee voor dat je geen ongezonde lucht inademt.
Je kunt het herkennen aan: roet in de schoorsteen, rook in de kamer, een vieze geur of het vuur wat slecht brandt. Herken je een van deze dingen? Dan is het tijd om de schoorsteen te (laten) reinigen.
9. Controleer de cv-ketel en radiatoren
Voorkom dat je in de kou komt te staan door te controleren of de cv-ketel en radiatoren het nog goed doen. Dit kun je doen door de thermostaat een halfuurtje op 25 graden te zetten en minimaal drie radiatoren open te draaien. Worden ze goed warm? Top! Zo niet, dan is de waterdruk in de ketel mogelijk te laag. Blijft ‘ie koud of hoor je een tikkend geluid? Dan moet je de radiator ontluchten. Daarmee voorkom je energieverspilling. Doe hetzelfde testje na het ontluchten nog een keer om te kijken of het probleem nu is opgelost. Voeg zo nodig water bij om de druk weer op het juiste niveau te krijgen. Dit zou tussen de 1,5 en 2 bar moeten zijn.
10. Je tuinset en barbecue
In de winter is het verstandig om je tuinset en/of barbecue te beschermen tegen weer en wind. Dek ze af met een doek of zeil en voorkom dat ze beschadigd raken. Zo heb je er langer plezier van!
11. Zorg voor de planten
Zorg dat planten die buiten staan, en niet tegen de vorst kunnen, afgedekt worden met een deken of een speciale beschermhoes. Belangrijk dat je ze niet vergeet om uit te pakken als de temperaturen in het voorjaar weer stijgen. Je kunt potplanten tijdens de winter bijvoorbeeld in de schuur of garage zetten.
12. Voorkom stormschade
Dit jaar is het misschien wel vaker dan ooit voorgekomen: code geel/oranje/rood en kans op storm. Door losse spullen binnen te leggen of vast te maken voorkom je stormschade. Controleer ook even je dak op losliggende dakpannen.
Wat is jouw huis waard?
Onze makelaars staan voor je klaar om je te voorzien van deskundig en eerlijk verhuisadvies. Plan een vrijblijvend en kosteloos verhuisadviesgesprek!
Of stel je woonvraag eenvoudig via WhatsApp
Meer weten?
Martijn van Kollenburg
Neem contact met mij op.