Duurzaam verwarmen: (hybride) warmtepomp of warmtenet?
Als jouw cv kapot gaat, zul je waarschijnlijk voor een duurzamere manier van verwarmen kiezen. Vanaf 2026 zijn huiseigenaren immers verplicht om bij het vervangen van de cv-ketel minimaal een hybride warmtepomp te installeren of te kiezen voor een ander duurzaam alternatief. Zoals een volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet.
Toen heel Nederland in de jaren ’60 van de vorige eeuw overging op aardgas, was daar weinig ingewikkelds aan. Iedereen had immers maar één keuze! Maar omdat er naast de hybride warmtepomp nog andere varianten zijn én omdat steeds meer gemeenten een warmtenet aanleggen, zijn dat er anno 2022 een stuk meer.
Vijf varianten
Voor een warmtepomp kun je uit vijf varianten kiezen: de hybride warmtepomp, de lucht/lucht warmtepomp, de lucht/water warmtepomp, de bodem/water warmtepomp en de water/water warmtepomp. De meest laagdrempelige optie is een hybride warmtepomp. Die werkt op stroom en is aangesloten op je cv-ketel. De buitenunit van de warmtepomp haalt warmte uit de lucht voor de verwarming van je huis. De cv-ketel springt bij als dat nodig is en zorgt voor warm water.
Goed geïsoleerd
Met één van de vier volledig elektrische warmtepompen heb je in principe helemaal geen cv meer nodig. Die halen alle energie die ze nodig hebben uit een ventilatiesysteem, de buitenlucht, het grondwater of de bodem. Maar let op: als je zo’n pomp overweegt, moet je huis wel goed geïsoleerd zijn. Is dat niet zo, dan krijgt zo’n warmtepomp je huis onvoldoende op temperatuur.
Warmtenet
Mochten er plannen zijn voor een warmtenet in jouw wijk, dan kun je overwegen om je huis daarop te laten aansluiten. Dat is overigens geen verplichting, zoals veel mensen denken. Een warmtenet is trouwens niet per definitie goedkoper dan andere opties. Allereerst moet je de kosten van de aansluiting zelf betalen. Verder zegt de wet weinig over de maximale maandelijkse lasten, behalve dat die niet hoger mogen zijn dan wanneer je jouw huis met gas zou verwarmen.
Wat moet je kiezen?
Kiezen is daarom vaak lastig. Niet voor niets roepen experts de gemeenten op om een leidende rol te spelen in dit onderdeel van de energietransitie. Ze moeten duidelijk maken wat hun plannen zijn en burgers helpen door bijvoorbeeld collectief warmtepompen in te kopen. Of, als ze plannen hebben voor een warmtenet, hun inwoners vertellen wie daar op welke termijn gebruik van kan maken.
Adviseur Duurzaam Wonen
Heb jij al besloten om zelf te investeren in een duurzamer huis of wil je weten of dat interessant is? Staete kan je verder helpen. Ook bij antwoord op de vraag of verduurzamen zichzelf zal terugverdienen, in stookkosten maar ook bij een mogelijke verkoop van je huis in de toekomst. Ook kunnen de specialisten van Staete helpen bij de financiering van verduurzaming. Meer weten? Bel ons gerust of stel je vraag gewoon via Whatsapp.
Meer weten over verduurzamen? Stel je vraag via Whatsapp
Meer weten?
Tim Mulders
Samen maken we jouw droomwensen werkelijkheid en gaan we je doelen realiseren. Bij Staete hebben we alle disciplines onder één dak dus ik kan je helpen bij:
- De verkoop van een woning
- Financiering van je huis
- Zoektocht naar een nieuw huis
Bel of mail mij gerust, wat je woonvraag ook is ik zal er alles aan doen om je verder te helpen.