Adviesgesprek aanvragen? 0416 - 344 944
Kunnen wij je helpen?
Aankoop

Een huis gebouwd in een fabriek?

Een huis gebouwd in een fabriek?
Gepubliceerd op 05 september 2022

De meeste woningen in Nederland zijn traditioneel gebouwd. Daarmee wordt bedoeld dat de woning eigenlijk steen voor steen gebouwd wordt op de bouwplaats. Tegenwoordig hoor je echter steeds vaker dat huizen grotendeels in een fabriek gefabriceerd worden en pas op de bouwplaats gemonteerd worden. De zogenoemde prefab woningen. Maar zijn hier ook nadelen aan? En is zo’n huis minder waard? Wij gingen op onderzoek uit!

Prefab woningen; de voordelen

Prefab woningen hebben als grootste voordeel dat de bouwtijd een stuk verkort wordt. Met andere woorden; wanneer je het als een nieuwbouwwoning koopt hoeft je een stuk minder lang te wachten tot de sleuteloverdracht plaats zal vinden. Het is echter niet zo dat de gehele woning in de fabriek gebouwd wordt. In de meeste gevallen worden alleen de grootste elementen zoals de muren, vloeren en het dak vooraf geproduceerd en pas op de bouwplaats tot een woning gemaakt. De afwerking, zoals die ook bij een traditioneel gebouwd huis moet plaatsvinden, wordt op de bouwplaats zelf gedaan.

Minder bouwvocht

Een ander voordeel van een prefab woning is dat de onderdelen die vooraf in de fabriek worden gemaakt over het algemeen een goede kwaliteit hebben doordat ze geen last hebben van de weersinvloeden tijdens de bouw. Je zult dus ook een stuk minder last hebben van bouwvocht in de woning. Daarnaast wordt er geen vertraging tijdens de bouw opgelopen door bijvoorbeeld vorst en regen en is een geplande opleverdatum gemakkelijker te halen.

Houtskeletbouw

Eén type prefabwoning is de zogenoemde houtskeletbouw. In plaats van betonnen muren en vloeren worden er elementen van hout gebruikt. In Nederland is dit type woning al vele tientallen jaren bekend, alleen nog niet zo populair als in de Scandinavische landen waar dit dé manier van bouwen is. De reden hiervoor is de betere isolatiewaarden van het materiaal hout ten opzichte van steen. Daarnaast is er natuurlijk veel hout beschikbaar in deze landen. Maar wat houdt de Nederlanders tegen om meer woningen van hout te maken?

Onderhoudskosten huis

Het klimaat in Nederland met veel regen zorgt voor meer onderhoud aan de woningen. Al worden houtskeletbouwwoningen vaak opgeleverd met een gemetselde buitengevel en zijn alleen de binnenmuren van hout en is er geen groot verschil in de onderhoudskosten. De vloeren van houtskeletbouwwoningen worden ook van hout gemaakt. Doordat dit de woningen wat meer gehorig maakt remt dit de populariteit.

De flinke stijging van de energieprijzen en bouwkosten zouden wel eens verandering kunnen gaan brengen in de populariteit. De houtskeletbouwwoningen zijn namelijk uitstekend geïsoleerd en hebben vaak lagere bouwkosten.

Prefab woning vs. traditioneel gebouwde woning

Veel geprefabriceerde woningen kun je met het blote oog eigenlijk niet onderscheiden van traditioneel gebouwde huizen. Zo ook met houtskeletbouwwoningen. Als makelaar merken wij dan eigenlijk ook weinig tot geen verschil in marktwaarde tussen moderne geprefabriceerde huizen. Al zijn er wel kopers die specifiek kiezen voor een traditioneel gebouwd huis omdat dit meer vertrouwd voelt en ze wat flexibeler zijn tijdens- en na de bouw om wijzigingen aan het huis door te voeren.

Houtskeletbouw een kortere levensduur?

Gaat het om een Houtskeletbouwwoning die ouder is dan bijvoorbeeld 40 jaar dient de bouwkundige staat wat beter bekeken te worden. Je kunt je voorstellen dat steen en beton een langere levensduur hebben dan hout en minder gevoelig zijn voor vocht. Al hoeft dit zeker niet te betekenen dat een Houtskeletbouwwoning na bijvoorbeeld 50 jaar afgeschreven is. In tegendeel; het oudste houten huis in Nederland is zo’n 500 jaar oud! Een bouwkundige keuring is bij wat oudere houtskeletbouwwoningen aan te raden om vast te stellen of er geen gebreken zijn in de woning en of ergens de houtconstructie aangetast is. Voor wat betreft een prefabwoning met betonnen en stenen elementen is er geen verschil in de levensduur van het huis.

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen over prefab woningen of wil je een dergelijke woning bouwen of kopen? Neem gerust eens vrijblijvend contact met ons op!

Een andere vraag of persoonlijk advies?

Wat je woonvraag ook is: start bij Staete. Heb je behoefte aan advies op maat over het kopen van nieuwbouw en wil je weten of het iets voor jou is? Weten welke nieuwbouwprojecten binnenkort in verkoop gaan? Of heb je een andere woonvraag? We helpen je graag. Stuur ons een Whatsapp bericht via de knop hieronder of bel ons op: 0416-344 944.

Snel antwoord op je woonvragen? Stel ze via Whatsapp

Meer weten?

Louise Vugts

Louise Vugts

Mail mij