Stap voor stap met Staete: Een huis kopen
Een nieuw huis kopen is gewoon spannend, eerlijk is eerlijk. Dit doe je namelijk niet iedere dag. Er komt veel meer bij kijken dan bij het kopen van bijvoorbeeld een nieuwe auto terwijl sommige mensen daar langer de tijd voor nemen. Men doet een uitgebreid vergelijkend warenonderzoek, men maakt een proefrit en doet een technische check.
Maar waar kun je nu het beste op letten als je een nieuw huis gaat kopen en hoe voorkom je dat je die bekende ‘kat in de zak’ koopt? Wij gaan je met deze blog op weg helpen.
Is dit huis geschikt voor mij?
In onze vorige blogs, ‘Hoe financier ik mijn woning’ & ‘Oriënteren op de woningmarkt’ hebben we het al uitgebreid gehad over het zoeken en uiteindelijk financieren van je nieuwe huis. Maar het proces van het daadwerkelijk aankopen is er één die ook echt aandacht verdient. Je kunt namelijk nóg zo’n leuk huis gevonden hebben op die leuke plek, maar hoe weet je nu of dit huis ook nog eens bouwtechnisch in orde is en net zo belangrijk; of je de juiste prijs betaalt?
Durf te vragen
Zoals we al eerder vertelden, een huis kopen doe je niet iedere dag. Durf dus gerust hulp te vragen aan mensen die dit vaker, of zelfs dagelijks, doen. Ervaring is de sleutel! Ervaring op het gebied van veel voorkomende bouwgebreken bijvoorbeeld. Ieder deel van Nederland kent zijn typische bouwgebreken. Komen er bijvoorbeeld in de regio waar je zoekt veel problemen met de verzakte funderingen voor? Zijn er problemen met de grondwaterstand waardoor het huis vaak vochtig is? Allemaal zaken die je tegen kunt komen bij de aankoop van een huis en waar je natuurlijk niet op zit te wachten.
Voordelen van een aankoopmakelaar
Een manier om te voorkomen dat je een slechte beslissing neemt is het inschakelen van een aankoopmakelaar. Deze optie heeft een groot aantal voordelen. Niet alleen herkent een aankoopmakelaar al een aantal veel voorkomende gebreken in woningen en kan je hierop wijzen, hij helpt je o.a. ook bij het proces van bieden/onderhandelen, adviseert je over een reële prijs van de woning en zorgt dat je met een goed en gerust gevoel je woning aankoopt zonder achteraf voor (juridische) problemen te komen staan.
Een bouwkundige keuring
Twijfelt de aankoopmakelaar of jijzelf over de bouwkundige staat van het huis, bespaar dan zeker ook niet op de bouwkundige keuring en vraag of je aankoopmakelaar je hiermee kan helpen.
Wij adviseren onze kopers (van voornamelijk huizen die ouder zijn dan 20 jaar) in ieder geval voor het tekenen van het koopcontract deze bouwkundige keuring te doen. Dit gebeurt dan door een externe onafhankelijke partij. Soms laat ook de verkoper dit vooraf op zijn kosten doen om te laten zien waar er gebreken aanwezig zijn en om geïnteresseerden vooraf al een idee te geven van de herstelkosten. Door zo’n bouwkundige keuring weet je niet alleen of er ernstige gebreken aanwezig zijn die je niet hebt voorzien, je weet daarnaast wat de kosten in de komende jaren zullen zijn om de woning in een goede conditie te krijgen.
Wil je meer informatie over wat een bouwkundige keuring nu precies inhoudt of ben je benieuwd hoe onze aankoopmakelaars je kunnen begeleiden in het zoeken en aankopen van een huis? Neem dan gerust eens contact met ons op.
Meer weten?
Hugo Finkers
Met mijn jarenlange ervaring als makelaar, taxateur, bedrijfs onroerend goed makelaar én nieuwbouwspecialist kun je bij mij terecht met al je woonvragen of vragen met betrekking tot bedrijfshuisvesting:
- (Nieuwbouw)locaties & advies
- Advies bij verkoop of aankoop
- Bedrijfshuisvesting
Wat je vraag ook is, ik help je graag verder. Bel of mail mij gerust, natuurlijk ook voor het plannen van een waardebepaling of taxatie van je huidige woning.