Einde rentevaste periode hypotheek: moet je verlengen of oversluiten?
Aan het einde van de rentevaste periode van je hypotheek sta je voor een belangrijke keuze: ga je door met je huidige geldverstrekker of kies je voor een andere bank? En houd je dezelfde hypotheek of wil je misschien iets veranderen?
Verschil in hypotheekrente
Een hypotheek is een lening, daar betaal je rente over. Vaak wordt die rente voor een bepaalde periode vastgezet, bijvoorbeeld 10 of 20 jaar. Er is ook een mogelijkheid voor een hypotheek met een variabele rente; deze kan elke maand anders zijn.
Aflopende rentevaste periode
Je krijgt ruim van tevoren een bericht van je bank wanneer jouw rentevaste periode afloopt. Hierbij geeft de bank je ook een voorstel voor een nieuwe rente, met een nieuwe rentevaste periode. In principe verandert er dan verder niks aan je hypotheek. Je kunt er voor kiezen om dit voorstel te accepteren. Natuurlijk is er ook de optie om alternatieven te bekijken, die misschien wel voordeliger voor je kunnen zijn. Andere aanbieders van hypotheken hebben wellicht een lagere rente of betere voorwaarden. Ga hiervoor altijd in gesprek met een financieel adviseur. We leggen de twee opties voor je uit.
1. Je bestaande hypotheek verlengen
Als je kiest om je bestaande hypotheek te verlengen, ga je akkoord met het voorstel van de bank. Je kiest een nieuwe rentevaste periode met bijbehorend rentepercentage en blijft bij je huidige geldverstrekker. Bij een lange rentevaste periode heb je zekerheid en duidelijkheid over je maandlasten. Maar als de rentes gaan dalen, profiteer je daar niet van. Aan de andere kant is het bij een variabele rente zo dat je profiteert van dalende rentes, maar loop je het risico dat de rentes omhoog gaan en dus ook jouw maandlasten stijgen. Laat je daarom altijd adviseren in een persoonlijk adviesgesprek.
Plan eenvoudig een adviesgesprek met Staete Hypotheken
2. Overstappen naar een andere geldverstrekker
Het einde van de rentevaste periode kan ook een moment zijn om over te stappen naar een andere aanbieder. In dat geval moet je jouw hypotheek oversluiten. Je kunt dan aanpassingen doorvoeren, zoals de hoogte van het leenbedrag. Het voordeel is dat je dan aan het einde van je rentevaste periode geen boeterente hoeft te betalen. Oversluiten bij je bestaande geldverstrekker kan overigens ook. Houd wel rekening met advies- en notariskosten bij het oversluiten.
Risico-opslag
Heb je een hypotheek zonder NHG? Bij het verlengen en oversluiten van je hypotheek kan het zijn dat je minder risico-opslag hoeft te betalen. Je overige hypotheekschuld moet dan, ten opzichte van de woningwaarde, zijn gedaald.
Hoe kunnen wij je helpen?
Laat je persoonlijk adviseren door de financieel adviseurs van Staete Hypotheken. Samen kijken we naar wat past in jouw situatie. Nu en in de toekomst.
Meer weten?
Jan van de Nieuwegiessen - Ik help je graag bij het realiseren van jouw droom. Om de mogelijkheden te ontdekken en ook om te kijken of jouw financiële situatie nog wel past. Met meer dan 20 jaar ervaring kun je rekenen op goed advies maar bovendien eerlijk en glashelder. Niet alleen advies wat nu bij jou past maar ook juist in de toekomst.
Samen kunnen we jouw financiële situatie altijd nog eens onder een vergrootglas leggen. Soms kun je besparen, kan het net even wat slimmer of is het beter te regelen voor later.
- Hoeveel kan ik lenen?
- Is mijn rente nog wel marktconform?
- Heb ik alles goed geregeld?
Benieuwd wat we samen kunnen doen? Bel of mail mij gerust; dan bekijken we vrijblijvend of we iets voor je kunnen betekenen en wat in jouw situatie verstandig is.