Adviesgesprek aanvragen? 0416 - 344 944
Kunnen wij je helpen?
Hypotheken

Stap voor stap met Staete: Hoe financier ik mijn nieuwe woning?

Stap voor stap met Staete: Hoe financier ik mijn nieuwe woning?
Gepubliceerd op 12 september 2021

Ga je op zoek naar een woning, dan komen er in sneltreinvaart een hoop dingen op je af. In onze vorige blog; ‘Waar wil ik wonen?’ heb je al meer kunnen lezen over hoe dat ene droomhuis te vinden is. Maar, hoe ga je jouw droomhuis financieren? 

 

Maximaal lenen

In Nederland is het gebruikelijk dat je een bank/geldverstrekker gebruikt om een volledige lening te verkrijgen om hiermee je nieuwe huis te kunnen betalen. We zeggen hierbij bewust, “in Nederland”, omdat deze situatie verschilt per land. In sommige landen ben je namelijk verplicht om bijvoorbeeld 20% van de aankoopsom uit eigen middelen te betalen. Op dit moment mag een bank in Nederland je nog een hypotheek verstrekken van 100% van de marktwaarde van de woning. Deze marktwaarde volgt uit een goed onderbouwd taxatierapport. Een onafhankelijke taxateur moet de bank/geldverstrekker een inzicht geven in de marktwaarde van het huis die niet mede bepaald is door emotie en een krappe woningmarkt, maar vooral is gebaseerd op de verkoopprijzen van vergelijkbare- en recent verkochte woningen in de buurt.

Waarom de getaxeerde waarde en niet de aankoopprijs die in het koopcontract staat? Dit komt omdat er in deze oververhitte woningmarkt nogal eens flink boven de vraagprijs wordt geboden.  Zelfs zo ver boven de vraagprijs dat de reële marktwaarde wordt overstegen. Dit is ook direct de belangrijkste reden waarom een bank/geldverstrekker bij aankoop van een woning vraagt om een taxatierapport.

 

Taxeren en vergelijken

En dan? Met het koopcontract en het taxatierapport in de hand kan een hypotheekadviseur aan de slag om een match te maken met een hypotheekverstrekker. Een hypotheekverstrekker is vaak een bank/ verzekeraar die, met de woning als onderpand, je een lening geeft. In ruil voor het geleende geld betaal je hypotheekrente. Die rente verschilt o.a. per hypotheekverstrekker, de hoogte van de leensom, de looptijd (hoeveel jaar staat de rente vast) en nog veel meer. Om deze reden is het goed om hypotheekverstrekkers te vergelijken met elkaar zodat jouw hypotheek perfect afgestemd kan worden op je persoonlijke situatie. Een onafhankelijke hypotheekadviseur biedt meerdere hypotheekvertrekkers aan zodat je dus goed kunt vergelijken. Hij of zij zal je hierin ook een duidelijk advies geven.

 

Een adviesgesprek geeft duidelijkheid

Een passende hypotheek afsluiten is enorm belangrijk omdat het voor een lange periode invloed heeft op je persoonlijke financiële situatie. Laat je hierover vooraf goed informeren zodat je overhaaste beslissingen voorkomt. Dit adviesgesprek is een verstandige eerste stap voordat je de eerste bezichtiging doet bij een woning. In dit eerste adviesgesprek wordt onder andere uitgelegd welke hypotheekvormen er bestaan, wat je maximale leencapaciteit is en wat je maandelijkse hypotheeklasten zijn als je een woning koopt met een prijs ter hoogte van jouw maximale leensom.

 

Ons advies; begin op tijd

Ons advies; plan dit gesprek aan het begin van je zoektocht. Om je goed te laten adviseren hebben we bij Staete Hypotheken meerdere ervaren hypotheekadviseurs in dienst. Het voordeel is dat we onafhankelijk zijn en je daarom kunt kiezen uit meerdere grote hypotheekaanbieders. Hierover kun je hier nog meer lezen.

Meer weten?

Rian van Son

Rian van Son

Mail mij