Adviesgesprek aanvragen? 0416 - 344 944
Kunnen wij je helpen?
Hypotheken

Starter in 2024: kopen of huren?

Starter in 2024: kopen of huren?
Gepubliceerd op 24 mei 2024

Als starter op de huizenmarkt is het niet altijd makkelijk. Daarnaast sta je ook voor een belangrijke beslissing: ga je kopen of huren? Die keuze heeft veel invloed op je financiële situatie, je toekomst en je flexibiliteit. We zetten de voor- en nadelen voor je op een rij, zodat jij een goede keuze kunt maken!

Voordelen van een koophuis

Op de lange termijn is kopen (bijna) altijd een interessanter voor je portemonnee. Je bouwt vermogen op met een koopwoning, omdat je elke maand hypotheek aflost. Daardoor wordt jouw huis steeds meer jouw eigendom. Wanneer jouw huis stijgt in waarde profiteer je daar van.

Verder profiteer je van hypotheekrenteaftrek, waardoor je netto woonlasten lager zijn. Omdat je een hypotheek meestal afsluit voor een periode van 30 jaar, weet je waar je financieel aan toe bent.

Wil je iets verbouwen of een nieuwe kleur op de muur? Je hebt als eigenaar van je huis meer vrijheid wat je wilt aanpassen dan wanneer je huurt.

Nadelen van een koopwoning

Het kopen van een huis kan voor starters een uitdaging zijn. Zo zijn de kosten van een huis vaak hoog en moet je rekening houden met bijkomende kosten, zoals onderhoud en reparaties.

Mocht je huis minder waard worden, dan kun je na verkoop met een restschuld blijven zitten.

Wil je als starter een huis kopen in 2024? Laat je dan altijd adviseren door een financieel adviseur en breng je financiële situatie in kaart.

Plan hier een kosteloze afspraak in

Voordelen van huren

Een van de grootste voordelen van huren is je flexibiliteit. Als huurder kun je gemakkelijk verhuizen voor bijvoorbeeld je werk of als je ervoor kiest om samen te gaan wonen. Je hoeft als huurder geen rekening te houden met onderhoud en reparaties, omdat dit de verantwoordelijkheid is van de verhuurder.

Nadelen van huren

Het huren van een huis heeft ook nadelen. De belangrijkste is dat je als huurder geen vermogen opbouwt bij het betalen van de huur. Je betaalt elke maand deze huur en dat geld ben je dan kwijt. Bovendien stijgen de huurprijzen elk jaar, waardoor je op de lange termijn mogelijk meer betaalt dan wanneer je een huis zou kopen.

Laat je adviseren

Of je nu wilt kopen of huren, het is altijd verstandig om financieel advies in te winnen en je financiële situatie in kaart te brengen. De financieel adviseurs van Staete Hypotheken staan voor je klaar!

Tags
  • Huren
  • eerste huis kopen

Meer weten?

Jan van de Nieuwegiessen

Jan van de Nieuwegiessen - Ik help je graag bij het realiseren van jouw droom. Om de mogelijkheden te ontdekken en ook om te kijken of jouw financiële situatie nog wel past. Met meer dan 20 jaar ervaring kun je rekenen op goed advies maar bovendien eerlijk en glashelder. Niet alleen advies wat nu bij jou past maar ook juist in de toekomst.

Mail mij