Adviesgesprek aanvragen? 0416 - 344 944
Kunnen wij je helpen?
Wonen

Trends en marktontwikkelingen

Trends en marktontwikkelingen
Gepubliceerd op 22 december 2022

Een oververhitte huizenmarkt, een hele lage rente, veel vraag en een groot tekort aan huizen. Dat is waar we vandaan komen. Zelden heeft de huizenmarkt zo'n turbulent jaar beleefd als in 2022. De oorlog in de Oekraïne zorgde voor stijgende hypotheekrentes én energielasten waarmee de betaalbaarheid van huizen onder druk kwam te staan. Voor het eerst in lange tijd zagen we dan ook een daling van huizenprijzen. Desondanks is de vraag onverminderd groot. Voor komend jaar staan veel mensen in de startblokken om toch hun droomhuis te vinden wat ze al heel lang zoeken. 

Hypotheekrente en betaalbaarheid

"We zagen door de stijging van de hypotheekrente van ongeveer van 1,5% naar 4,5% dat de betaalbaarheid met 10-15% terug is gelopen." aldus Hugo Finkers, algemeen directeur bij Staete Makelaars. "Nu klinkt dat niet veel, toch betekent 10-15% dat een woning van 4 ton nu ongeveer 350.000 euro is geworden, althans qua betaalbaarheid. Je ziet dat de markt daarop reageert, de vraag is eigenlijk onverminderd groot, maar de mensen kunnen eenvoudigweg niet meer betalen."

Finkers vertelt: "In het verleden werd er eigenlijk nauwelijks gerekend met wat je per maand kwijt was aan energielasten. Het ging uitsluitend om hypotheekrente, misschien wat verzekeringspolissen en onderhoudskosten. Maar energie is een belangrijk en substantieel onderdeel van de maandlasten van wonen geworden."

Duurzame(re) woningen

Energiezuinigheid is in 2022 dus veel belangrijker geworden voor kopers. Ook uit data analyses van Brainbay blijkt dit. Jonge, nieuw gebouwde woningen hebben het wat dat betreft gemakkelijker dan de woningen die wat ouder zijn en niet energiezuinig. Hugo Finkers zegt hierover: "Dit zien we terug in de prijsstelling. De vraag die speelt is: Hoe ga ik een woning verduurzamen, wat kost dat en wie gaat het uitvoeren? Als je nu een woning koopt waar je nog van alles aan moet doen en je kan die pas over een jaar gaan verbouwen. Dan is dat heel onpraktisch als je er in wil gaan wonen of prijzig als die nog een jaar leeg moet staan. De beschikbaarheid van materialen en beschikbare vakspecialisten is ook duidelijk een probleem in de woningmarkt. De aannemerij had het waanzinnig druk de afgelopen jaren en stond niet perse te trappelen om ergens een verbouwing te gaan uitvoeren."

Praktische uitvoerbaarheid 

Het hikt ook bij de uitvoerbaarheid volgens Finkers: "los van het vinden van een aannemer of materieel, loop je soms ook tegen wet-/regelgeving aan die het lastig maakt om te verduurzamen. Als je bijvoorbeeld populaire woningen uit de dertiger jaren neemt, meestal gelegen in of rond het centrum van een stad, dan zijn er vaak specifieke eisen vanuit de gemeente in het kader van welstand. Op dit soort huizen kun je (mogelijk) niet zomaar zonnepanelen gaan leggen. En ook aan de gevel mag je niet even iets veranderen. Voordat wij in Nederland de verduurzamingsslag met elkaar gemaakt hebben is er nog veel werk te verzetten de komende tijd."

Onzeker

Al die factoren bij elkaar zorgen ervoor dat consumenten zich niet meer zo zeker voelen als een klein jaar geleden. "Mensen vragen zich af: waar moet ik nu op inzetten? Want koop je nieuwbouw, dan heb je het voordeel van een energiezuinige woning, maar wel de periode van de bouwtijd, vaak anderhalf- twee jaar nadat je een handtekening hebt gezet. Wat doe je in de tussentijd met je bestaande woning? Kun je er zeker van zijn dat de prijs gelijk blijft, gaat die omhoog of juist dalen? Koop je bestaande bouw dan is die vaak op korte termijn beschikbaar. Moet ik eerst kopen of eerst verkopen? Ben je bereid om tijdelijk te gaan verhuizen, of om te gaan huren? Dit zijn allemaal vragen die mensen zich stellen en waar wij als Staete antwoord op kunnen en moeten geven. Je wil ergens mee kunnen rekenen." aldus Hugo Finkers. "Heb je de stap naar verkopen al gemaakt, dan is het belangrijk om na te denken wat een realistische verkoopprijs is in de huidige markt en daar de strategie op (te blijven) aanpassen."

Wat gaat 2023 brengen?

Dat is een vraag die uitsluitend een onzeker antwoord kent volgens Finkers: "Er zijn ontzettend veel factoren die een rol spelen op de huidige markt. Denk aan de stikstofcrisis tot en met de oorlog in Oekraïne, de energieprijzen, schaarste in bouwmaterialen, personeelstekorten en wat zo nog meer. Het is onmogelijk te voorspellen wat er gaat gebeuren maar dat het invloed heeft op bijvoorbeeld de hypotheekrente en het consumentenvertrouwen is een feit. We weten als geen ander dat meebewegen loont. Wie in beweging blijft, flexibel is en kritisch durft te kijken heeft de sleutel tot succes. De specialisten van Staete zijn hier iedere dag mee bezig en zullen alles uit de kast (blijven) trekken om vraag en aanbod bij elkaar te brengen."

Heb je behoefte aan advies op maat over de verkoop van je huis,  het aankopen van een huis, verduurzaming of heb je een andere woonvraag? De woonspecialisten van Staete helpen je graag. Stuur ons een bericht via de knop hieronder of bel ons op: 0416 - 344 944.

Snel antwoord op je vragen? Stel ze via Whatsapp

 

Tags
  • Cijfers
  • Verduurzaming

Meer weten?

Hugo Finkers

Hugo Finkers

Mail mij