Adviesgesprek aanvragen? 0416 - 344 944
Kunnen wij je helpen?
Nieuwbouw

Waar let ik op bij het kopen van nieuwbouw?

Waar let ik op bij het kopen van nieuwbouw?
Gepubliceerd op 18 november 2022

De vraag naar duurzame huizen blijft stijgen. Dat verklaart direct waarom nieuwbouwhuizen zo populair zijn. Een nieuwbouwhuis is een stuk duurzamer dan oudere huizen. Zo ben je helemaal voorbereid op een duurzame toekomst met gasloos leven, lage energiekosten en de eerste jaren weinig onderhoud.

Je wilt dus een nieuwbouwhuis kopen? Terecht, want naast de duurzaamheid ben je vanaf het begin van het proces betrokken waardoor je het huis helemaal naar eigen wens kunt indelen en inrichten. Ook een spannend proces, want je koopt namelijk een nog onbestaand huis. En naast het feit dat een huis kopen al erg spannend is, zijn er ook een aantal stappen die je doorloopt als je nieuwbouw wilt gaan kopen. We hebben globaal op een rijtje gezet waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuwbouwhuis.

Financiële scan

Voordat je een (nieuwbouw)huis gaat kopen is het natuurlijk van belang dat je weet hoeveel je te besteden hebt. Een financiële scan is een brief van een financieel adviseur waarin wordt aangegeven of de financiering voor een betreffend huis haalbaar is op basis van de aangeleverde financiële gegevens. Bij de toewijzing wordt rekening gehouden of de financiële scan bij de inschrijving is toegevoegd en zo heb je vaak een streepje voor. We raden je dan ook zeker aan om deze mee aan te leveren wanneer hier om gevraagd wordt.

Toewijzing

Bij de start verkoop heb je jouw voorkeur doorgegeven op één of meerdere huizen in het nieuwbouwproject. Omdat er vaak meer belangstellenden dan huizen zijn, maakt de ontwikkelaar gebruik van een toewijzingsprocedure. De manier van toewijzing verschilt per project. Heb je een huis toegewezen gekregen? Gefeliciteerd! Tijdens een afspraak met de verkopend makelaar zul je ‘kennismaken’ met jouw toekomstige thuis. Verkooptekeningen, optielijsten, technische omschrijving en het verdere (aankoop) traject zullen grondig met je worden besproken.

Opties, meerwerk en minderwerk

Een van de voordelen is dat je jouw nieuwbouwhuis aan jouw wensen kunt laten aanpassen, of te wel veranderingen kunt aanbrengen aan de basiswoning. Je kunt extra zaken toevoegen, maar ook weglaten. Denk bij meerwerk aan een uitbouw, een dakkapel, de afwerking van de keuken en het sanitair, verplaatsen van wanden of extra stopcontacten. Wees hierbij bedacht op de extra kosten die het meer- en minderwerk onder aan de streep met zich meebrengen. Vanzelfsprekend is het van belang dat je daarom goed inzicht heb in jouw financiële mogelijkheden.

Opschortende voorwaarden

Naast dat jij als koper twee maanden de tijd hebt om jouw financiering rond te krijgen, heeft de ontwikkelaar/aannemer negen maanden om te voldoen aan bepaalde voorwaarden. Voorbeelden van voorwaarden zijn het verkrijgen van bouw- en omgevingsvergunningen of een minimaal aantal verkochte woningen. Houdt in deze tijd ook rekening met de looptijd van jouw hypotheekofferte. Pas als aan al de voorwaarden is voldaan wordt de overeenkomst definitief.

Grond afnemen

Een belangrijk aspect om in te calculeren zijn de (dubbele) kosten/lasten. Tijdens de bouw betaal je namelijk (in veel gevallen) al rente over de aankoop van de grond en moet je in termijnen betalen naarmate de bouw vordert, terwijl je mogelijk ook huur of hypotheeklasten van je huidige huis betaalt. Dit betekent dat je voor dubbele lasten komt te staan.

Bouwperiode

De looptijd van een nieuwbouwproject is doorgaans 1,5 tot 2,5 jaar, van inschrijftermijn tot aan de oplevering van het huis. Dit is afhankelijk van de planontwikkeling en juridische procedures bij de gemeente. Het is belangrijk om jouw woonsituatie in perspectief te plaatsen van de komende jaren.

Oplevering

Dan is het zo ver, de oplevering. De laatste fase van het bouwtraject. Tijdens de oplevering controleer je het huis of alle werkzaamheden volgens plan zijn uitgevoerd, waarna de sleuteloverdracht plaatsvind en je officieel eigenaar van het huis bent. Nu kun je aan de slag met het afwerken van de vloeren, plafonds en de wanden. Maar let op, voordat je gaat stucen, behangen, schilderen of de vloer leggen moet het vocht, waar het huis tijdens de bouw mee in aanraking is gekomen, eruit! Wees dus geduldig en win eventueel advies is bij een expert.

 

Snel antwoord op je woonvragen? Stel ze via Whatsapp

 

Meer weten?

Anne-Wil van Loon

Anne-Wil van Loon

Mail mij