Adviesgesprek aanvragen? 0416 - 344 944
Kunnen wij je helpen?
Wonen

Wat is het verschil tussen taxatiewaarde, verkoopwaarde en WOZ-waarde?

Wat is het verschil tussen taxatiewaarde, verkoopwaarde en WOZ-waarde?
Gepubliceerd op 24 juni 2024

Wie en wat bepalen de waarde van een huis? Dat hangt af van waar je de waarde voor nodig hebt. De WOZ-waarde van je huis wordt anders vastgesteld dan de taxatiewaarde en valt soms lager uit dan de marktwaarde. Maar hoe zit dat precies? We leggen het je uit!

Wie stelt de waarde van een huis vast?

De waarde van een woning kan door verschillende personen en instanties worden vastgesteld, bijvoorbeeld een taxateur, makelaar of de gemeente. Als (ver)koper krijg je met deze waarden én personen of instanties te maken.

Wat is de taxatiewaarde?

 De taxatiewaarde is de officiële waardebepaling van een woning die wordt gedaan door een onafhankelijke gecertificeerde taxateur. De taxateur bekijkt een woning zowel van binnen als van buiten en legt aan de hand van zijn of haar bevindingen de actuele marktwaarde in een officieel rapport vast. De waarde wordt onder andere bepaald door kenmerken van jouw woning te vergelijken met andere woningen in de buurt.

Dit taxatierapport is vaak vereist bij het aanvragen van een financiering. Hypotheekverstrekkers willen namelijk weten wat de actuele marktwaarde van je woning is, zowel in de huidige staat als na een eventuele geplande verbouwing.  

Regel je taxatie eenvoudig online

De verkoopwaarde

De verkoopwaarde (of transactieprijs) geeft aan voor welke prijs een huis is verkocht. Wil jij jouw huis verkopen? Dan geeft de makelaar een verwachte marktwaarde. Deze verwachte marktwaarde wordt vastgesteld op basis van kenmerken van jouw huis en dit wordt vergeleken met recent verkochte huizen in de buurt.

Deze vorm van een waardebepaling lijkt op die van een taxatie, maar de verwachte verkoop- of marktwaarde heeft geen officiële status.

Plan een vrijblijvende waardebepaling

De WOZ-waarde

Ben of word je huiseigenaar? Dan is de WOZ-waarde belangrijk. Op basis van de WOZ-waarde bepaalt de gemeente waarin je woont hoeveel onroerendezaakbelasting (OZB) je moet betalen. De WOZ-waarde wordt door een WOZ-taxateur bepaald. Deze WOZ-taxateur maakt een globale inschatting, omdat er alleen gebruik gemaakt wordt van beschikbare date en de woning niet van binnen bekeken wordt.

De WOZ-waarde heeft als peildatum 1 januari van het voorgaande jaar en loopt dus achter op de actuele waarde van je huis.

Bekijk de WOZ-waarde van jouw woning hier.

 

Meer weten?

Roel van Delft

Roel van Delft - Geboren en getogen in Drunen. Met zijn jarenlange ervaring als makelaar in de regio kent hij de weg ook buiten gemeente Heusden als geen ander. Van Waalwijk tot en met Boxtel, Roel heeft overal zijn sporen verdiend.

Mail mij