Wat valt er onder Kosten Koper?
Je ziet het vrijwel altijd staan achter de waarde van een woning: k.k. Na even een vluchtige blik te werpen op Google ben je er al snel achter dat het een afkorting voor Kosten Koper is. Maar wat houdt Kosten Koper eigenlijk precies in? We vroegen aan onze makelaar Roel om het nader uit te leggen.
“Naast het bedrag van de woning zijn er altijd nog andere kosten die bij het transport van een woning komen kijken. Denk bijvoorbeeld aan notariskosten. Kort gezegd betekent Kosten Koper dat de koper niet alleen de koopsom betaalt, maar ook alle bijkomstige kosten voor zijn rekening neemt,” vertelt Roel. Dat is natuurlijk belangrijk om te weten als je een woning aankoopt. Maar hoeveel zou dat ongeveer inhouden?
Verplichte Kosten Koper
“Verplichte kosten die bij de koop van een woning komen kijken zijn notariskosten, overdrachtskosten en kadastrale kosten. Notariskosten zijn de kosten die de notaris maakt voor het opstellen van de hypotheekakte en de overdrachtsakte. Dit kost in totaal ongeveer 1.000 euro. Overdrachtsbelasting is de zogenaamde verhuisboete die bijna iedereen dient te betalen bij een verhuizing. Dit bedraagt in de meeste gevallen 2% van de koopsom. Voor starters die hun eerste huis kopen wordt de overdrachtsbelasting in 2021 echter geschrapt. Voor beleggers wordt daarentegen een overdrachtsbelasting van 8% gehanteerd vanaf 2021. Dan nog de kadastrale kosten. Dit zijn kosten die het kadaster in rekening brengt voor het registreren of wijzigen van eigenaar en hypotheekrecht in het kadastraal register. Dat laatste zit meestal al bij de notariskosten inbegrepen,” legt Roel uit.
Aanvullende Kosten Koper
Er bestaan ook nog aanvullende kosten die bij de koop van een woning kunnen komen kijken en die onder Kosten Koper vallen vertelt Roel: “Dit zijn bijvoorbeeld de kosten van een aankoopmakelaar, taxateur of bouwkundige keurder. Maar ook de kosten van een eventuele hypotheekadviseur, een aangevraagde bankgarantie of aanvraag van Nationale Hypotheek Garantie. Al deze posten worden als aanvullende Kosten Koper gerekend."
"In 2020 mag je 100% van de woningwaarde lenen. Dat betekent dat er geen bijkomende kosten meegefinancierd kunnen worden in de hypotheek. Voor het kopen van een woning moet je dus eigen geld kunnen inbrengen. Een ruwe schatting is dat je als koper ongeveer 6% van de koopsom kwijt bent aan Kosten Koper, mits je ook gebruik maakt van alle aanvullende posten,” vertelt Roel.
Jouw financiële situatie onder de loep nemen?
Ben je op zoek naar een woning en benieuwd wat je financiële mogelijkheden zijn? Maak dan eens een afspraak bij één van onze financieel adviseurs. Onze financieel adviseurs kunnen aan de hand van de koopsom, eventuele eigen geld, verbouwplannen en de kosten koper precies vaststellen welke bedrag aan hypotheek je nodig hebt.
Neem contact met mij op.