Welke stappen moet je ondernemen als je nieuwbouw gaat kopen?
Ben je van plan om een nieuwbouwhuis te gaan kopen? Groot gelijk! Je bent er vanaf het begin van het proces bij betrokken waardoor je de woning helemaal naar eigen wens kunt indelen en inrichten. En dan ben je ook nog eens voorbereid op een duurzame toekomst met gasloos leven, lage energiekosten en de eerste jaren weinig onderhoud. Maar welke stappen moet je allemaal doorlopen voordat je gaat verhuizen naar dat ene droomhuis? We zetten ze hieronder voor je op een rijtje.
1. Oriënteer je op nieuwbouwprojecten
Ga eens kijken wat voor nieuwbouw er in de omgeving komen gaat of wellicht al gebouwd wordt. Er blijft namelijk veel nieuwbouw in ontwikkeling gezien de grote vraag naar woningen. Als je een beeld hebt van wat er op de markt komt kun je je gaan richten op de projecten die jou aanspreken. Schrijf je in als geïnteresseerde en krijg regelmatig updates over het project met een voorlopige planning.
Dat is overigens een belangrijk aspect om rekening mee te houden: de looptijd van een nieuwbouwproject kan wel 1,5 tot 4 jaar duren, vanaf de inschrijftermijn tot aan oplevering van je woning. Dit is afhankelijk van de planontwikkeling en juridische procedures bij de gemeente. Het is belangrijk om jouw woonsituatie voor de komende jaren in kaart te brengen.
2. Aankondiging start verkoop
Dan is het zover: je krijgt van ons te horen dat de verkoop van het project waar jij je zinnen op hebt gezet binnenkort van start kan gaan en dat er een datum is waarop de bouw gestart gaat worden. Op dit moment zijn de bouwnummers en prijslijsten van de woning nog niet bekend, maar je kunt alvast het nodige voorwerk doen om goed voorbereid te zijn op het moment dat de verkoop start.
3. Financiële mogelijkheden checken
Een goede voorbereiding begint bij het checken van je financiële mogelijkheden. Je zal misschien wel een beeld hebben van wat je ongeveer uit kan geven aan een nieuw huis. Toch kun je soms voor onaangename verrassingen komen te staan als je niet eerst je financiële situatie in kaart hebt gebracht bij een hypotheekadviseur. Ga daarom al vooraf met een financieel adviseur praten; zo weet je wat je te besteden hebt. Daarnaast kan het ook zo zijn dat je voorrang krijgt in het toewijzingsproces omdat er zekerheid is dat je het huis kunt bekostigen. Onze onafhankelijke financieel adviseurs van Staete Hypotheken kunnen je hier perfect bij ondersteunen!
Vaak is een financiële scan verplicht bij inschrijving. Lees hier meer over wat de financiële scan is en waar je deze voor nodig hebt.
4. Start verkoop, schrijf je in voor je voorkeur
De verkoop is officieel gestart! Meestal heb je ongeveer twee weken de tijd om te bepalen welke bouwnummers jouw voorkeur hebben en binnen jouw budget passen én om aan ons deze voorkeur door te geven. Dit gebeurt via een (digitaal) inschrijfformulier. Daarnaast krijg je van ons ook meerwerkopties toegestuurd. ‘Meerwerk’ zijn alle voorzieningen en aanpassingen die buiten het standaard bouwplan vallen, denk hierbij aan een uitbouw of een doorgebroken muur.
In deze periode nodigen we je van harte uit op ons kantoor om je vragen te beantwoorden en om kennis te maken met onze nieuwbouwspecialisten en financieel adviseurs!
5. Toewijzing
Als dan eenmaal de periode van inschrijving voorbij is en je je voorkeur hebt doorgegeven, wordt de toewijzing bekend gemaakt door onze nieuwbouwspecialisten. De manier van toewijzen verschilt per project. Dit zal bij de start van de inschrijfperiode bekend zijn.
6. Afspraak met nieuwbouwspecialist
Heb je een toewijzing? Gefeliciteerd! Je wordt uitgenodigd voor een gesprek met een van onze nieuwbouwspecialisten. Alle mogelijkheden en meerwerkopties worden uitgebreid besproken. Dit gesprek is voor jou van belang om te bepalen of je daadwerkelijk over gaat tot de koop van de nieuwbouwwoning.
Ben je enthousiast? Vergeet niet nogmaals contact op te nemen met je financieel adviseur om alles nog eens door te laten rekenen.
7. Tekenen
Als alles duidelijk is, je nog steeds graag in de nieuwbouwwoning wilt wonen, het financieel haalbaar is én alle personalia van jou (en je partner) zijn doorgegeven, dan kan de koop- en aannemingsovereenkomst worden opgesteld. De nieuwbouwspecialisten nodigen je uit om de overeenkomsten door te nemen en er kan dan officieel getekend worden. Een bijzonder moment!
8. Start bouw
Wanneer (bijna) alle woningen in een project zijn verkocht en het project door alle partijen is goedgekeurd, kan de bouw van het project starten. In veel gevallen worden alle betrokkenen, inclusief kopers, uitgenodigd voor een feestelijk moment waar het starten van de bouw wordt gevierd.
9. Verkoop van je huis
Heb je nog een woning te verkopen? Dan moet dat natuurlijk perfect gepland worden met de oplevering van je nieuwbouwwoning. Onze makelaars kunnen je hier perfect bij helpen.
Lees meer over je huis verkopen
Natuurlijk liggen bepaalde stappen soms wat complexer of misschien heb je nog vragen over jouw persoonlijke situatie. Neem gerust contact op met onze woonspecialisten via 0416-782 562 of mail naar nieuwbouw@staete.nl Dan nemen we de verschillende mogelijkheden met je door!
Meer weten?
Anne-Wil van Loon
Als nieuwbouwspecialist kun je mij alles vragen over één van de projecten die Staete verkoopt en verhuurt. Geen zorgen dus als je een vraag hebt. Ik help je graag bij:
- De aankoop of aanhuur van nieuwbouw
- Meer- en minderwerk
- De opties & mogelijkheden
Wat je woonvraag ook is, ik help je graag verder. Bel of mail mij gerust, natuurlijk ook voor het plannen van een waardebepaling of taxatie van je huidige woning.