Adviesgesprek aanvragen? 0416 - 344 944
Kunnen wij je helpen?

Makelaar als poortwachter

De makelaar heeft sinds juli 2018 de rol van poortwachter gekregen. Dit heeft voor ons maar ook zeker voor onze klanten veranderingen met zich meegebracht. Op deze pagina informeren we je graag hierover. Heb je aanvullende vragen na het lezen van deze informatie? Dan horen we dat natuurlijk graag. 

WWFT
Op basis van de WWFT moeten wij onze klanten, zowel zakelijk als particulier, legitimeren en de identiteit verifiëren. De overheid legt dit op aan makelaars in het kader van de wet ter voorkoming van  witwassen en/of financiering van terrorisme. Wij kunnen de identiteit vaststellen door het originele legitimatiebewijs van alle betrokken verkopers te bekijken en een kopie hiervan (uiteraard een versie waarop een aantal gegevens onzichtbaar zijn gemaakt) in ons dossier te bewaren. Als service bieden wij tevens de mogelijkheid klanten digitaal te legitimeren via iDin.

Identiteit verifiëren
Als service voor onze particuliere klanten hebben wij het mogelijk gemaakt, voor het ondertekenen van de overeenkomst met Staete, digitaal de identiteit vast te stellen. Dit doen we door gebruik te maken van iDin. Hiermee matchen wij enkele gegevens van onze klanten met de gegevens zoals ze bekend zijn bij de bank. Uiteraard gaat dit met toestemming van de klant: de klant kan waar en wanneer hij/zij wilt, via een beveiligde verbinding inloggen op zijn/haar eigen internetbankieren omgeving en verifieert met één druk op de knop zijn/haar identiteit. 

Ook voor het ondertekenen van een opdrachtbevestiging met Staete Makelaars (de zogenaamde Opdracht tot Dienstverlening) maken wij gebruik van innovatieve hulpmiddelen om het identificatieproces op afstand mogelijk te maken. Door middel van een scan van het paspoort/legitimatiebewijs én het maken van een selfie zijn wij in staat onze opdrachtgevers geautomatiseerd en beveiligd te legitimeren. 

Ook de wederpartij legitimeren
Niet alleen onze klant, doorgaans de verkopende partij, dienen wij te legitimeren. Deze verplichting geldt ook voor de wederpartij. Doorgaans zullen wij de wederpartij legitimeren op afstand of tijdens een tekenafspraak bij ons op kantoor. Meteen na de legitimatie kunnen we overgaan tot het ondertekenen van de koopovereenkomst. Ondertekenen van de koopakte digitaal zal gebeuren middels iDin verificatie. 

Herkomst van gelden
We kunnen vragen naar de herkomst van het geld waarmee de woning wordt gefinancierd. Uiteraard begrijpen we dat zo'n vraag vervelend kan zijn en voor onbegrip kan zorgen. Helaas zijn wij verplicht om te achterhalen wat de herkomst van het geld is waarmee de aankoop van een object wordt gefinancierd. Dit omdat wij van de wetgever moeten vaststellen dat er geen geld wordt witgewassen. 

MOT-melding
Indien er naar aanleiding van bovenstaande onderzoeken een vermoeden is van een (voorgenomen) ongebruikelijke transactie, dan moeten en zullen wij hiervan een melding maken bij FIU (Financial Intelligence Unit) Nederland. 

We begrijpen dat bovengenoemde onderzoeken en maatregelen vervelend kunnen zijn en privacygevoelige informatie vraagt. Door wet- en regelgeving is ons dit opgelegd en alle makelaars in Nederland moeten hieraan voldoen. Het verzoek om voornoemde informatie is dan ook in overeenstemming met de privacywetgeving AVG.